Gisteren, 26-10-2017, is de bouwcoach voor de 2e keer langs geweest. Gegevens over het huis had hij nog niet in zijn bezit.De gemeente blinkt niet uit in snelheid. Daar blijkt weer uit dat alle betrokken partijen nog geen enkele samenhang vertonen. Een digitaal woondossier, waar huisgenoot H. al een flinke tijd mee bezig is, komt maar niet van de grond. Wanneer komt nu eens het besef dat er in dit gebied 23000 woningen versterkt moeten worden. Is dit wel bekend?? Mensen kopen huizen, verbouwen etc. Hebben ze wel door wat er boven hun hoofden hangt? Elk huis in het aangewezen gebied, moet versterkt worden tot de huidige bouwnorm. Dat is een gigantische operatie, maar ook uit Den Haag hoor je niets of nauwelijks wat. Nu is er een topambtenaar aangesteld om de zaken te coördineren. Wat hier  nodig is: aannemers, bouwvakkers. En mensen die meedenken over het hele gebied. En daarnaast een duidelijke communicatie naar iedereen. Dit moet er gebeuren. Denk mee.

De bouwcoach heeft het huis bekeken op basis van de constructie. Zoals ik al eerder schreef, bestaat dit huis voornamelijk uit  houtverbindingen op steen. Niet gebouwd om de horizontale/verticale krachten op te vangen die vrijkomen bij een aardbeving van bv. 4 op de schaal van Richter.

De volgende stap is: een keuze uit maken uit de lijst van (3) constructeurs. De constructeur gaat dan het huis scannen (Is een maand geleden ook al gedaan door een andere partij, na aanleiding van een RVS) en laat dan ons zijn bevindingen weten. Met eventueel versterkingsplannen. De bouwcoach verwacht dat de plannen zo rond maart 2018 besproken gaan worden. Wordt dus vervolgd.

Ondertussen wachten we de scan af nav de RVSinspectie. Uit de RVS kwamen 9 risicovolle ellementen aan het licht die voor nadere inspectie in aanmerking kwamen. (De RVS is een inspectie die uitgevoerd is in opdracht van de NAM, de conclusies van deze inspecties liggen in de la bij het CVW, daar moet je om vragen!). Bij de nadere inspectie bleven er drie of vier risicovolle elementen over. Deze worden voorafgaand aan de versterking aangepakt. Volgens het CWV zou dit traject afgerond zijn binnen 26 weken. De eerste afspraak was in juni. In principe zou de aannemer dus de klus klaren voor de kerst. Maar of dat gaat lukken? Ook dit wordt vervolgd. Waarom niet in een keer alles aanpakken? Goede vraag, maar volgens de NCG moet dit traject eerst worden uitgevoerd.

We zijn tevreden over de bouwcoach van Heft in eigen hand. Hij geeft duidelijk de stappen aan die bewandeld moeten worden. Uiteindelijk moet het gaan leiden tot: versterking of sloop met nieuwbouw of uitkoop. Nog een lange weg te gaan, maar wel voorwaarts.






Reacties

Populaire posts van deze blog

Schandalig

gegarandeerde vertraagde instorting