man in werkpak

Zoals eerder geschreven is deze periode van vooral wachten op de verschillende instanties. En zelf weinig initatief kunnen nemen. Gelukkig heeft onze bouwbegeleider wel initatief genomen. In eerste instantie stond de sondering voor week 12 gepland en in de volgende planning zelfs in week 16. Maar door zijn initatief heeft hij de Fugro vandaag hier kunnen krijgen. Er viel een pand weg in de planning.
Dus na een halfjaar voorbereiden stonden hier vanochtend 4 mannen in werkpak op de stoep. Met een heuse machine en spades.
In de machine zit een brede en lange grondboor, die 15 meter de grond in gaat. Met allerlei meetwerktuigen wordt de bodem geanalyseerd. De bevindingen gaan naar de constructeur, evenals de meting van de fundamenten. Die zijn ook doorgemeten.
De constructeur kan dus aan de slag. Of niet... Dat is weer even afwachten. Er is namelijk besloten om de versterking te baseren op de NPR 17 (nationale praktijk richtlijn, zeg maar: aan welke bouwvoorwaarden moet een huis voldoen). Maar de software van NPR 17 is nog in ontwikkeling en wordt nu doorberekend. En is pas op zijn vroegst gebruiksklaar in juni 2018. Dat zou betekenen dat de constructeur pas in juni kan beginnen. Dus weer vertraging. Maar de NCG heeft toestemming gekregen om nog uit te gaan van de NPR 15. Kortom: de constructeur kan zijn werk gaan doen.
Maar voordat het zover is wil ik wel weten het verschil tussen de 15 en de 17. Dat vereist wel weer onderzoek. Pas als blijkt dat de NPR 15 voldoende is voor dit huis, krijgt de constructeur een "go".
Van de bouwbegeleider begrepen we dat er twee methodes zijn voor de versterking. QuakeShield en houtskelet. In grote lijnen komt het erop neer dat bij houtskelet bouw de buitenmuren geen dragende functie meer hebben, deze functie wordt overgenomen door het skelet. Bij het QuakeShield behouden de muren de dragende functie. De muren worden versterkt dmv. Koolstof strips die worden ingelegd in elastische lijm. Over de strips komt dan een raster, welke wordt afgewerkt met een kunstofcement emulsie. Deze methode is speciaal ontwikkeld voor de Groningse situatie (door een Gronings bedrijf).
De voorkeur van de Leeuwstraat gaat echter uit naar de houtskeletbouw. De natuurlijke producten passen veel beter in een huis uit 1870. De bijzondere atmosfeer blijft ons insziens zo veel beter behouden. Daarnaast is er ruimte genoeg om voor deze methode te gaan.
Misschien zijn er nog meer methodes denkbaar, ook dat vergt nog nadere informatie. Morgenmiddag staat er weer een meeting op de agenda. Nog steeds met mannen in pak.
Onze (prettige) bouwbegeleider schat in dat we over 2 jaar klaar zijn met het hele project. Zijn verwachting is dat we op zijn vroegst het eind van dit jaar klaar zijn met alle voorbereidingen/onderhandelingen.
Er gaan nu geruchten dat wanneer je je huis gaat verkopen, na de versterking,  dat je 25% van de "winst"  moet terugbetalen aan de staat. Dat wil ik best. Maar alleen als de staat 8 jaar van mijn leven verlengt. Dat is de tijdsinverstering in dit hele gedoe.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Schandalig

gegarandeerde vertraagde instorting