De piramide van Maslow

De laatste stand van zaken van huize Leeuwstraat. Het voortraject van eigen initatief is nog in volle gang. We zijn nu een half jaar verder, het enige concrete wat gebeurd is, is de 3D scan. De volgende stap is de sondering door de Fugro. Zij onderzoeken de grondstructuur en beoordelen de sterkte en de staat van de fundamenten. Vorige week kregen we te horen dat de Fugro pas in week 12  de Leeuwstraat heeft ingepland. Dat is eind maart. Vervolgens worden de berekeningen opgestuurd naar deskundigen ergens in de wereld. VS, Japan, Italië? En dan pas naar de constructeur in Nederland. Het is een tijdrovende bezigheid.
Ondertussen gaat het leven "gewoon" door. Huisgenoot H. leeft al jaren met een bepaalde angst in dit huis. En dat neemt echt niet af, naarmate we voortdurend bezig zijn met de versterkingsopdracht. En zelf heb ik er last van dat we hier vast zitten. Je kan geen kant op, tenzij je hele grote financiële offers brengt. De tweede trede van Maslow is niet erg in zicht (veiligheid). En dat geldt voor velen in deze regio.
Gezien de traagheid van de hele operatie, hebben we besloten om de risicovolle elementen toch te laten vervangen. Dat betekent dan maar 2x in de verbouwing. Het idee om de twee verbouwingen te koppelen hebben we losgelaten.
Ondertussen blijft mijn vebazing over de gang van zaken. De logica in de aanpak ontbreekt voor mij. Ik heb een voorbeeld uit de geschiedenis gezocht.
De olieramp in 2010 in de Mexicaanse golf heeft BP meer dan 50 miljard euro gekost. Daar werd BP door de Amerikaanse overheid toe gedwongen. De vervuiler betaalt. Vissers werden gecompenseerd voor derving van hun inkomen. Niet meer dan logisch. Een B&B eigenaar, hier in het gebied, moet meer dan een half jaar haar huis uit. Dus geen inkomsten. Daar is (nog) geen regeling voor. Als je dan leest,  dat "onze" overheid tot nu toe 750 miljoen heeft betaald en de NAM (Shell) nog maar 350 miljoen aan het aardbevingsgebied, dan roept dat echt vragen op. Rutte riep vorige week in het Buitenhof:  "We hebben het geld op de plank liggen" .
Welk geld, hoeveel en van wie? De 16 miljard die dit gebied nodig heeft voor versterking, schade-afhandeling en compensatie?  Daar zou ik een antwoord op willen krijgen.







Reacties

Populaire posts van deze blog

Schandalig

gegarandeerde vertraagde instorting